Mijn Weber barbecue onderhouden

Een Weber barbecue is duurzaam en als u hem goed onderhoudt, zult u er nog langer van kunnen genieten. Hier volgen enkele eenvoudige tips om de levensduur van uw houtskool-, gas- of elektrische barbecue flink te verlengen.

Uw houtskoolbarbecue reinigen

De Weber schoonmaakborstel van bamboehout heeft aan de achterkant een schraper. Met deze schraper kunt grote, vastgeplakte etensresten van het grillrooster verwijderen. Wanneer het rooster nog warm is, is het makkelijker reinigen. Indien u wacht met schoonmaken, zullen de etensresten zich alleen nog maar meer vasthechten en wordt het schoonmaken moeilijker.Voor een intensieve schoonmaakbeurt reinigt u de kuip en de deksel met een Weber reiniger.
 

 

Uw gasbarbecue reinigen

Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit de deksel. Wacht voor 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel. Bij extreme vervuiling kunt u het beste nogmaals voorgaande stappen herhalen. Gebruik in geen geval een staalborstel! Daarmee beschadigt u het grillrooster.
 

Aan de binnenkant van de deksel zal na een tijdje een dun laagje vet komen. Deze kunt u het beste schoonmaken na het barbecueën. De deksel moet nog een beetje warm zijn, reinig de deksel met een spons met Weber Barbecuereiniger en heet water. Bladdert de verf aan de binnenkant van de deksel af? Bij de Weber gasbarbecues series Spirit, Genesis en Summit zijn de deksels geëmailleerd en van roestvast staal. Hierop zit geen verf of andere beschermlagen. Wat wel kan afbladderen zijn de vetresten die aan de deksel kleven. Met de tijd verbranden die vanzelf (gecarboniseerde vetresten). Ook kunt u deze resten verwijderen door het te weken in vetoplossende afwasmiddel en heet water.
 

Onze grillroosters en Flavorizer Bars zijn zeer goed bestendig tegen hoge warmte. Vet en andere sappen branden na een tijd in de emaille-laag en in het roestvast staal. Oppervlakkige corrosie ontstaat door de grote hitteverschillen en dat is geen kwaliteitsprobleem. Dit zijn gewone gebruikssporen.
 

 

Uw elektrische barbecue reinigen

Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat u begint met het schoonmaken van uw elektrische barbecue. De stekker, kabel, temperatuurregelaar en het warmte-element mogen nooit onder stromend water gehouden, of ondergedompeld worden.

De elektrische barbecue heeft een krachtig verwarmingselement die rood gloeit wanneer deze aanstaat. Vetten en sappen worden meteen verbrand door de hoge warmte. Het verwarmingselement blijft dus grotendeels gewoon schoon tijdens het barbecueën. Wanneer er op lage warmte gebarbecued wordt, kunt u het beste na het barbecueën de elektrische barbecue op de hoogste stand zetten zodat het element alsnog schoonbrand. Het warmte-element heeft een glad oppervlakte. U kunt het warmte-element schoonmaken met een spons, weinig warm water en een vetoplossende afwasmiddel. Let wel op dat de stekker uit het stopcontact is. Het warmte-element mag absoluut niet onder stromend water schoongemaakt, of ondergedompeld worden. Gebruik bij het schoonmaken geen oven- of keukenreiniger. Ook het gebruik van agressieve schuur/schoonmaakmiddelen wordt afgeraden.

Na het verwarmen van de barbecue, met de deksel gesloten, kan het grillrooster ook schoongeborsteld worden met een Weber 3-zijdige schoonmaakborstel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt kunt u het beste met een spons, warm water en vetoplossende afwasmiddel gebruiken. Voor een intensieve schoonmaakbeurt van de ketel kunt u het warmte-element voorzichtig verwijderen door de 2 schroeven los te maken. Na het verwijderen van het warmte-element kunt u gemakkelijk de ketel schoonmaken. Grove etensresten kunt u met een spatel (hout of kunststof) verwijderen. Wij verwijzen u graag naar de gebruiksaanwijzing van de elektrische barbecue voor meer informatie.
 

 

4 stappen om niet te vergeten

Invetten voor het grillen
Vet het grillrooster voor het barbecueën in met olie. Dit voorkomt dat gerechten aan het rooster blijven plakken.

Indirecte grillmethode
Met de indirecte grillmethode, in het bijzonder met de brikettenbarbecue, kunt u uw barbecue het beste tegen vervuiling behouden. Zet een groot aluminium druipbakje in het midden op het houtskoolrooster. Daarboven legt u dan het gerecht op het grillrooster. Vetten en sappen lekken dan in het druipbakje en deze kan dan gemakkelijk weggegooid worden. Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen.

Warm reinigen
Om tijd te winnen, reinigt u uw gas- of houtskoolbarbecue (maar niet uw elektrische barbecue) wanneer deze warm is. Een warm grillrooster reinigen, duurt 15 seconden in plaats van 15 minuten voor een koud grillrooster. Als hij is afgekoeld, zet de barbecue dan nog even aan om de resten te carboniseren en schoon te borstelen.

Goed borstelen
U kunt de roestvast stalen schoonmaakborstels van Weber voor alle Weber grillroosters gebruiken. Gebruik in geen enkel geval staalborstels, deze zijn veel te hard en zullen het oppervlakte van het grillrooster beschadigen. Er zijn verschillende soorten borstels verkrijgbaar: met een lang of een kort handvat, of speciaal ontworpen voor reiniging tussen de roosters.